BURUNG
PUYUH BERLADA
BAHAN
DIKISAR :
§ 25
tangkai cili kering
§ 1
biji bawang merah *saiz besar
§ 5
ulas bawang putih
§ 2
inci halia
§ 2
batang serai
§ 1
inci lengkuas
BAHAN-BAHAN LAIN :
· 10
ekor burung puyuh ~ cuci bersih, lumurkan dengan serbuk kunyit dan sedikit garam~gorengkan
separa masak, angkat dan toskan
· 3
helai daun limau purut ~ mayang,air,gula dan garam
CARA MEMASAK :
Ø Panaskan
kuali dengan sedikit minyak
Ø tumiskan *BAHAN-BAHAN
DI KISAR sehingga garing atau rempah masak
Ø masukkan
sedikit air, gula, garam dan gaul rata
Ø masukkan
burung puyuh dan daun limau purut
Ø renehkan
sebentar dan tutup kuali dan biarkan selama 10 minit
Ø gaul
rata, sesuaikan rasa, setelah burung empuk
No comments:
Post a Comment