28 January 2013


BURUNG PUYUH BERLADA
BAHAN DIKISAR :
§  25 tangkai cili kering
§  1 biji bawang merah *saiz besar
§  5 ulas bawang putih
§  2 inci halia
§  2 batang serai
§  1 inci lengkuas
BAHAN-BAHAN LAIN :
·       10 ekor burung puyuh ~ cuci bersih, lumurkan dengan serbuk kunyit dan sedikit garam~gorengkan separa masak, angkat dan toskan
·       3 helai daun limau purut ~ mayang,air,gula dan garam
CARA MEMASAK :
Ø Panaskan kuali dengan sedikit minyak
Ø tumiskan *BAHAN-BAHAN DI KISAR sehingga garing atau rempah masak
Ø masukkan sedikit air, gula, garam dan gaul rata
Ø masukkan burung puyuh dan daun limau purut
Ø renehkan sebentar dan tutup kuali dan biarkan selama 10 minit
Ø gaul rata, sesuaikan rasa, setelah burung empuk
Ø angkat dan hidangkan!!

No comments:

Post a Comment