DAGING MASAK MALBARI
BAHAN-BAHAN
1 Kilo daging
1/4 cawan kicap manis
2 tbsp serbuk jintan manis
2 batang kulit kayu manis
6 biji buah pelaga
4 kuntum bunga lawang*
10 ulas bawang merah*
2 inci halia*
4 ulas bawang putih*
1/2 cawan cili kisar
2 sudu cuka
2 biji biji bawang besar
4 sudu kismis hitam
CARA PENYEDIAAN:-
1. Perapkan hirisan daging bersama cili kisar, kicap, cuka dan 1 tbsp jintan manis. Perap semalaman akan menyedapkan lagi rasa daging.
2. Kisar bunga lawang, bawang merah, halia, bawang putih. Tumiskan rempah penumis dan masukkan bahan kisar.
3.Masak hingga naik bau. Masukkan daging dan masak sehingga daging empuk atau kuahnya menjadi pekat bersalut. Tambahkan kicap jika warna kuah kurang hitam.
3. Jika anda tidak menggunakan cuka atau sos hoisin masukkan air asam jawa secukup rasa. Masakan ini seharusnya ada rasa masam.
4. Masukkan kismis dan lebihan jintan manis, gaul rata. masukkan pula bawang besar yang di hiris kasar. Gaul rata biarkan sebentar dan angkat.
_________________________________________________________________________________
KAMBING PANGGANG BLACK PAPPER
BAHAN-BAHAN
4 keping daging kambing
1/4 cwn sos lada hitam jenama life
1/4 cwn so barbeque jenama life
sedikit serbuk oregano
sedikit serbuk lada hitam
* x perlu letak garam sbb soso lada hitam jenama life tu dah masin.
Cara:
1. Satukan semua bahan dan perapkan keatas daging.
2. Perap selama 4~ 5 jam
3. Panggang dgn menggunakan oven dhn suhu 200 degree selama 35~ 40 minit.
4. Hidang panas-panas
4 keping daging kambing
1/4 cwn sos lada hitam jenama life
1/4 cwn so barbeque jenama life
sedikit serbuk oregano
sedikit serbuk lada hitam
* x perlu letak garam sbb soso lada hitam jenama life tu dah masin.
Cara:
1. Satukan semua bahan dan perapkan keatas daging.
2. Perap selama 4~ 5 jam
3. Panggang dgn menggunakan oven dhn suhu 200 degree selama 35~ 40 minit.
4. Hidang panas-panas
_________________________________________________________________________________
PUYUH MASAK LEMAK CILI API
BAHAN-BAHAN :
6 ekor burung puyuh yang telah disalai
4 cawan santan pekat - boleh tambah
5 biji ubi kentang
5 batang serai
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
10 biji cili api - Ikut citarasa
2 inci kunyit hidup
Garam kasar secukup rasa
* kalau kurang kuah boleh la ditambah santan lagi atau sedikit air .
CARA MEMASAK :
Potong burung puyuh yang telah disalai menjadi 2 dan dibersihkan serta diketepikan dulu .
Masukkan semua bahan tumbuk , serai yang dititik , semua santan dan sekeping asam keping.
Masak kuah sehingga mendidih dan masuk semua ubi kentang.
Kacau kuah supaya tak pecah minyak.
Bila ubi kentang separuh empuk boleh la dimasukkan burung puyuh tadi.
Biarkan burung puyuh masak dan sebati dengan kuah.
_________________________________________________________________________________
Bahannya :
- 1 kg tulang lembu
- 2 liter air* bergantung kepada kuantiti tulang
- 3 bungkus bunjut sup tulang
- 2 tangkai cili merah
- 50 g halia*dihiris kasar
- 1 tbs garam
- 1/2 tbs serbuk lada sulah secukupnya
Caranya :
- Masukkan semua bahan dalam periuk tekanan
- Tutup periuk dengan berhati-hati
- Biarkan lebih kurang 30 minit,periuk akan mengeluarkan gas sendiri.
No comments:
Post a Comment